Sivilce (akne)  izlerinden kurtulmak mümkün mü?

Sivilce (akne)  izlerinden kurtulmak mümkün mü?

Sivilce (akne)  İzi Tedavisi 
Günümüzde Akne skarı (sivilce izi) tedavisinde güvenle kullanılan çeşitli tedavi yöntemleri vardır. önemli olan nokta akne skarı (sivilce izi)'nin iyi analiz edilmesi gerektiğidir. Akne skarı (sivilce izi) tedavisinden önce varsa aktif akne (sivilce) tedavisi yapılmalıdır. Akne skarı (sivilce izi) yüzde en sık deriden çökük, sırtta ise deriden kabarık şekilde oluşur.

Sivilce (akne) nasıl oluşur?
Yağ bezlerinin çok büyük bir kısmı kıl köklerinin içinde bulunur. Bu bezlerin, cilde açılan kanalları vardır. Bu kanallar tıkandığı zaman sivilceler oluşur. Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur. Sebum, kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa sebep olur. Böylece bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşur.
Bu bakterilerin çoğalmasıyla kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur. İltihap meydana gelir. Bu durumun uzun sürmesi sonucu sivilce patlar ve içindeki sıvı dışarı akar.

Sivilce (akne)  oluşumunu arttıran faktörler nelerdir?
Akne oluşumunda sadece tek bir faktör etkili değildir. Bir kaç faktörün bir araya gelmesiyle akne oluşur. Derimizde bizimle birlikte yaşayan p.acnes adlı bakteri çoğalmaya başlayınca, akne de artmaya başlar. Anne ve babada sivilce olması, çocukta da görülebilir. Ayrıca hormonların da sivilce oluşumunda etkisi vardır. Bunların başında böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar gelir. Androjen hormonları ya artmıştır ya da deri, bu hormonlara karşı hassaslaşmıştır.
Güneş ışığı, sivilcenin iyileşmesini kolaylaştırır. Ancak uzun süre güneşte kalmak ciltte oluşabilecek lekeleri arttırır. Ayrıca terlemek, sivilcelerin artmasına neden olur. Sivilceleri kapatmak için, çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak, hastalığın daha da kötüleşmesine yol açar ve sivilce artar. Çünkü deri gözenekleri makyajla tıkanır ve cilt bozulmaya başlar.
Stres ve endişe de akneyi arttırır. Stresli bir dönem genelde öğrenciler için sınav dönemleridir. Bu dönemde sivilceleriniz artar. Ayrıca bu dönemde sivilce ile oynama eğilimi artar. Adet döneminde, hormon miktarı değiştiğinden, akneler çoğalabilir. Ayrıca var olan bir sivilceyi sıkmak, durumu daha da kötüleştirir. Hem cilde zarar verilir hem de sivilcelerin artmasına neden olunur. Sıkıldıktan sonra deride iz kalabilir. Ayrıca iyileşme gecikir.

Sivilce (akne) izi neden olur?
Sürekli olarak aynı yerde çıkan ve çok derin kist ya da nodül şeklinde olan sivilceler de iz kalma olasılığı yüksektir.

Sivilce (akne)  izlerinden kurtulmak mümkün mü?
Sivilceler zamanında tedavi edilmediği zaman iz bırakarak iyileşirler. Derin ve iltihaplı sivilceler daha çok iz bırakma riskine sahiptir. Akne skarı (sivilce izi) tedavisinde özellikle fraksiyonel lazerler, altın iğne olmak üzere , kimyasal peelingler ve dolgular başarılı bir şekilde kullanılmaktadır

Sivilce (akne)  izlerinden kurtulmak mümkün mü?