Sivilce İzi Akne (Skar) İzi Tedavisi 

Sivilce İzi Akne (Skar) İzi Tedavisi 

Sivilce izi akne (skar) izi tedavisi 

 

Dünyada en sık karşılaşılan cilt problemlerinden birisi olan akne, genellikle ergenlik döneminde karşılaşılan bir sorun olarak bilinse de, hem kadın hem erkekte, her yaşta görülebilen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. 

 

Toplumun %80’ini etkileyen ve genellikle çok ciddi alınmayan akne gibi cilt problemleri, aslında bir sağlık sorunu olarak ele alınmalıdır. Akne oluşumu fiziksel görüntünün bozulmasına, bilhassa gençlerde psikolojik sorunlara, özgüven kayıplarına ve depresyona yol açabilmektedir. 

 

Ciltteki gözeneklerin tıkanmasına yol açabilen ve bunun sonucunda da akne oluşumunu neden olan faktörler arasında; 

 

ciltteki yağ bezlerinin çok çalışmasına bağlı olarak sebum maddesinin fazla salgılanması, 

 

hormonal değişimler, 

 

kötü beslenme alışkanlıkları, 

 

stres ve kalitesiz uyku, 

 

yetersiz su tüketimi, 

 

sigara kullanımı, 

 

bakteriler 

 

ilaç kullanımı, 

 

genetik yatkınlık yer almaktadır. 

 

Akne, şiddetine, tipine ve yaygınlığına göre kimi zaman kendi kendine yok olabiliyorken kimi zaman da tedavi ile giderilmektedir. Erken teşhis her sağlık sorununda olduğu gibi, akne tedavisi için de geçerliliğini korumaktadır, çünkü akne tedavi edilmediğinde skar denilen kalıcı ve ciddi izler bırakabilmektir. 

 

Sivilceler noninflamatuar akne ve inflamatuar akne olarak iki kategoriye ayrılır. Bu iki kategorinin alt türlerine bakacak olursak, bunlar; 

 

Siyah noktalar (Açık komedon)-noninflamatuar akne 

 

Beyaz noktalar (Kapalı komedon)-noninflamatuar akne 

 

Kızartılı sivilceler (Papül)-inflamatuar akne 

 

İltihaplı sivilceler (Püstül)-inflamatuar akne 

 

Akne kistleri ve nodülleri-inflamatuar akne 

 

Tek tek olabileceği gibi, tümünün farklı düzeylerde karışımı şeklinde de görülebilmektedir. 

 

Sivilce İzleri Çeşitleri 

 

Genellikle derinin üst tabakasını etkileyen akne izleri bazen kalıcı olabilmektedir. Başlıca sivilce izi türleri 3 kategori altında incelenmektedir; 

 

Boxcar skar: Oval ve yuvarlak olan, büyüklüğü 0.5 mm derinliği ise 2 mm çapındaki akne 

 

izlerinin derinliği cilt altı yağ dokularına kadar uzanmaktadır. 

 

Rolling skar: 4 mm çökme karakterinde olan ve ciltte dalgalı bir görüntü yaratan akne izleri çeşididir. 

 

İcepick skar : Çivi ile delinmiş bir iz gibi görünen 2 mm olan akne izleri çeşididir. 

 

Sivilce Skar Tedavisi 

 

Sivilce skar tedavisinin farklı uygulama yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında; fraksiyonel karbondioksit lazer tedavisi, fraksiyonel altın iğne uygulaması, ICON lazer tedavisi, Q-Switch lazer tedavisi, kimyasal peeling ve plazma enerji sistemleri yer almaktadır. 

 

Sivilce izlerinin şiddeti, türü ve yaygınlığı yine aynı şekilde hangi tedavinin uygulanacağı ve kaç seansa gerek duyulacağını belirleyecektir. 

 

Akne izi tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerin başında ise, Fraksiyonel Karbondioksit Lazer Tedavisi Fraksiyonel Altın İğne Uygulaması, ICON lazer tedavisi ve Q-Switch lazer tedavisi gelmektedir. 

 

Akne Lekelerinde Q-Switch Lazer Tedavisi 

 

Akne sorunu özellikle koyu tenli kişilerde bazı kahverengi lekelere neden olabiliyor. Bu durumda lekelerin giderilmesi için Q-SW lazerlerini tercih ediyoruz. Çoğu vakada 1-2 seansta kahverengi lekelerin yok edilmesi mümkün oluyor. Geçici kızarıklık dışında yan etkisi olmayan bu lazer tekniği günlük hayatı etkilemeden akne lekelerinin giderilmesinde önemli bir yöntemdir. 

 

Sivilce Skar Tedavisi Süresi Ve Sonraki Süreç Nasıldır? 

 

Cildinizin sağlıklı görünmesi ve ciltteki lekelerin giderilmesi için yapılan sivilce skar tedavisi yaklaşık 30 dakikalık bir işlemden oluşur. Kişinin durumuna göre seanslar arttırılabilir. 

İlk zamanlar kızarıklık meydana gelse de zamanla cildiniz kolajen üreteceği için iyileşmeye ve izler de kaybolmaya başlayacaktır. İlk tedaviden sonra cildinizi güneşten muhafaza etmenizde yarar vardır. Koruyucu kremlerin kullanılması önerilmektedir. 

 

Sivilce Skar Tedavisi Sonuçları Ne Zaman Ortaya Çıkarı 

 

Yara izleri oluştuktan sonra, en az 2 yıl sonra stabil hale gelmektedir. Tedavi ile bu sürecin daha da kısalması sağlanabilinir. Vücudunuz yaranın iyileşmesinde kollajen üretmektedir. 

Tedavi öncesinde bir yaraya dokunmadan son halini görmeniz gerekir. İlk zamanlar yeni kan damarlarının üremesi nedeni ile yara izlerinde koyu kırmızımsı bir renk görünümü elde edilmektedir. İleriki zamanlarda kan üretimi yavaşladığı için yara düzleşmeye başlayacaktır. 

Sivilce skar tedavisi için 3-4 seans sonrası iyileşme görülebilir. 

 

Sivilce İzi Akne (Skar) İzi Tedavisi