Sivilce Tedavisi
Akne tıkalı gözenekler (siyah ve beyaz noktacıklar), kırmızı kabarcıklar, iltihaplı kabarıklıklar ve derinin derin tabakalarında kistlerle seyreden bir hastalıktır. Hastalık genellikle yüzde, boyunda, göğüste, sırtta, omuzlarda ve hatta kolların üst bölgesinde görülebilir. Ergenlik döneminde bir çok kişide sivilce vardır. Bununla birlikte 20'li yaşlara kadar, hatta kırk yaşına kadar sivilce görülebilir. Akne birkaç yıl içinde tedavi edilmeden geriler, fakat bu süreçte tedavisiz kalmaya gerek yoktur. Ayrıca tedavi edilmeyen sivilce iz bırakabilir. Akne yaşamı tehdit eden bir hastalık olmadığı halde, hastayı psikolojik açıdan negatif etkiler. Ayrıca sivilceler ciddi ve kalıcı izler bırakabilir.
SİVİLCELER NEDEN ORTAYA ÇIKarı
Sivilce; kıl kökünde bulunan yağ bezlerinin uzun süren iltihabi bir hastalığıdır.
Başlıca 4 faktör sivilce oluşumuna neden olur;
1- Yağ üretiminde artış
Sivilcenin oluşumu için aktif yağ üretimi gereklidir. Ergenlik döneminde erkeklik hormonunun (androjen) aşırı uyarısı sonucu yağ bezleri büyür ve yağ üretiminde artış olur. Sivilceli kişiler, normal kişilere göre daha yağlı deri tipine sahiptirler. Aşırı yağ üretimine neden olan bazı hormonlar kız çocuklarında veya bayan hastalarda kıllanma ve adet düzensizliği gibi sorunlara da yol açabilir.
2- Kıl folikülünde yapışkanlığın artması
Sivilceli hastalarda kıl folikül hücreleri artar ve tıkanıklığa yol açabilir. Klinik olarak siyah noktalar (açık komedonlar) ve beyaz noktalar (kapalı komedonlar) denilen sivilce tipleri bu şekilde meydana gelmektedir.
3- Derideki mikrobial etkenler
Kıl folikülündeki bazı mikropların birikimi sivilce oluşumuna neden olur. Bu mikropların en önemlisi Propionibacterium acnes olarak bilinmektedir. Diğerleri staphyloccus epidermidis ve Pityrosporum ovale’dir.
4- İltihap
Sivilceye neden olan bakterilerden salınan bazı maddeler iltihabi reaksiyona yol açar. Bu olay sivilcenin kırmızı kabarık, kistik ve ağrılı şekilde ortaya çıkmasına neden olur.
AKNE SADECE ERGENLİK PROBLEMİ MİDİR?
Genellikle ergenlik çağında görülmekle beraber, yağ bezlerinin aktif olduğu, bebeklik, çocukluk ve erişkin dönemlerde de görülebilir. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17, erkeklerde 16-19 yaşlarındadır.
AKNE NE ZAMAN TEDAVİ EDİLMELİDİR?
Sivilce hangi klinik görünümde olursa olsun ve her yaşta mutlaka tedavi edilmelidir. Siyah noktalar ve beyaz minik kabarıklık döneminde tedavi edilirse herhangi bir iz kalmadan iyileşmesi mümkündür. İltihaplı sivilceler ise zaman kaybı olmadan hemen tedavi edilmelidir. Çünkü bu tip sivilcelerde iz kalma riski çok yüksektir.
AKNE TEDAVİ EDİLDİKTEN SONRA TEKRAR ÇIKAR MI?
Sivilceler tedavi edildikten sonar tekrar çıkabilir. önemli olan kişinin cilt tipidir. Sivilce yağlı cilt tipi olan kişilerde daha sık görülmektedir. O nedenle tedavi sonrasında cilt tipine uygun kozmetik ve bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Cildin yağ dengesini düzenleyen uygun medical kozmetik ürünler sivilce oluma riskini azaltabilirler.
SİVİLCELERİ SIKMAK DOĞRU MU?
Sivilcelerin sıkılması kesinlikle doğru bir hareket değildir. Bu şekilde sivilcenin büyümesine neden olmak mümkündür. Basit bir tedavi ile geçilecek sivilcenin iyileşme süresini uzatırsınız ve iz kalmasına yol açabilirsiniz. Temizlik şartlarına uyulmadan yapılan sivilce sıkma işlemi ciltte mikrobik enfeksiyonlara neden olabilir.
LAZERLE SİVİLCE İZİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Sivilce izi tedavisinde amacımız ciltteki hasarı onarmaktır. Lazerle yapılan sivilce izi tedavilerinde ise cilt iki farklı şekilde tedavi edilir. Lazer tedavileri ile cildin en üstte bulunan hasarlı dokular soyularak izler tedavi edilebilir. Lazer tedavileri ile ciltte bulunan kollajeni yenileyerek hasarlı dokuların onarılmasını sağlar. Lazer tedavileri 3-4 hafta aralıklarla 4-8 seans olarak yapılmalıdır. Seans sayısı sivilce izinin derinliğine ve yaygınlığına bağlı olarak değişmektedir. Tedavi sırasında güneşten korunmak gereklidir. O nedenle tedavi genellikle kış aylarında yapılmaktadır. Seanstan sonra ciltte kızarıklık, ince kabuklanmalar, kahverengi renk değişikliği olabilir. Bu bulgular 3-7 günde geçmektedir.
KİMYASAL PEELİNG İLE SİVİLCE İZLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Derinin dış tabakalarının kimyasal ajanlarla kontrollü hasarı “kimyasal peeling” olarak adlandırılır. Çeşitli asidik ve bazik ajanlar peeling amacıyla deriye uygulanır. Kimyasal peelingde amaç deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve yara iyileşmesinin avantajlarından yararlanarak sivilce izlerinin tedavisini sağlamaktır.
Kimyasal peeling sonucu oluşan hasar bölgesinde yara iyileşmesini sağlayan deriye ait faktörler, yeni bir cilt oluşumuna neden olur. Yeni cilt oluşurken cilde esneklik sağlayan kollajen ve elastik lif yapısının yenilenir. Sivilce izi tedavisi için en çok meyve asitleri, salisilik asit kullanılmaktadır.
ROLLER/DERMAPEN İLE SİVİLCE İZLERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Roller, dermaroller, dermapen yada olarak isimlendirilen tedavide elle tutulan bir kabzası olan ve bu kabzanın ucunda çok sayıda paslanmaz çelikten oluşan ince iğnelerin olduğu özel bir cihaz kullanılmaktadır. Bu cihaz cilt üzerinde mekanik hareketler ile küçük delikler açar. Cilt üzerinde oluşan bu küçük delikler ile ciltte iyileşme mekanizması uyarılır ve önemli büyüme faktörleri ortama salınır. Bu büyüme faktörleri sayesinde cilt hasarı onarılır ve sivilce izleri tedavi edilir. Dermaroller tedavisi mezoterapi ya da PRP tedavileri ile birlikte uygulanabilir. Sivilce izi tedavisinde dermaroller uygulamasından hemen sonra aynı seansta yapılan PRP uygulamaları oldukça başarılıdır ve çok etkilidir. Sivilce izi tedavisinde dermaroller uygulaması 2-4 hafta aralıklarla toplan 4-8 seans uygulanmalıdır.