Sivilce Neden Çıkarı
Sivilce tedavisi
Sivilce, ergenlik döneminden itibaren her yaş grubunda, kadın ve erkeklerde görülebilen cilt hastalıkları arasında yer almaktadır. Son derece hassas bir cilt problemi olan sivilcenin tedavisinde, kulaktan dolma bilgiler etkili olmayabileceği gibi sivilce izlerinin oluşmasına da yol açabilir. Bu nedenle kalıcı sivilce izlerinin oluşmaması için doğru sivilce tedavisi uygulanmalıdır.
Sivilce oluşumunun yol açtığı cilt sorunlarına özellikle ergenlik döneminde rastlansa da daha ileri yaşlarda sivilce oluşumu gözlenebilir. Yetişkinler sivilce ile daha kolay mücadele edebilirken, ergenlik döneminde olan bireyler bu konuda oldukça zorlanmaktadır.
Akne nedir?
Toplumda sivilce olarak bilinen akne vulgaris, yağ bezlerinin tekrarlayan hastalığıdır. Çoğunlukla yüz, göğüs, sırt, boyun gibi vücudun yağlı bölgelerinde çıkmaktadır. Bazen omuzlarda ve kalçalarda da akne problemi görülebilir. Hayati bir problem değildir ancak kişinin psikolojisini ve sosyal hayatını önemli ölçüde etkileyebilir.
Akne tedavisinde çok sayıda kullanılan ilaç vardır. Cildiniz ve sivilceniz için en uygun olanı, doktorunuz tarafından belirlenecektir. Yoğun sivilceli bir hastaya antibiyotik tedavisi uygulanır. 2-3 ay süren bir tedavi gerekir.
Bunun dışında cildinizin yumuşak bir sabunla yıkanması, hem yağlanmayı azaltır hem de tedaviye yardımcı olur. Fakat cildi çok fazla kurutan sabunlardan, temizleyicilerden uzak durmanız gerekir. Çok fazla yıkamak cilde zarar verir. Bunun dışında, cildinizi tahriş edecek giysilerden kaçınmanız gerekir. Sivilcenin iyileşmesini yavaşlatan bir durumdur. Sivilcelerle oynamak, sıkmak ya da kaşımak iz kalma ihtimalini arttırır. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir cilt hastalığıdır.
Sivilce neden çıkarı
Sivilce oluşumuna yol açacak birçok faktör bulunsa da en önemli nedenin genetik yatkınlık olduğu bilinmektedir. Stres ve yanlış kozmetik ürünlerinin kullanılması da sivilce çıkmasına sebep olabilmektedir.
Hormonal faktörler, yağ bezlerinin salgılanmasında artışa sebep olarak sivilce sorununa yol açabilir. Deri üzerinde bulunan yağ bezi kanalları, fazla yağ bezi salgısı nedeniyle tıkanarak, siyah nokta (açık komedon) ile beyaz küçük kabarcıklar (kapalı komedon) oluşturur. Deride meydana gelen bu yapılar, ciltte az sayıda var olan bakterilerin çoğalması için ortam meydana getirmekte ve iltihaplı sivilcelere neden olabilmektedir. Bazı durumlarda deri altı sivilce sorunuyla karşılaşılabilmektedir. Hormonal problemi olan kişilerde sivilce sorunuyla birlikte tüylenme, saçlarda dökülme ve adet düzensizliği gibi durumlar da görülebilir.
Sivilce, aynı zamanda çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceği için uzman kişiler tarafından muayene edilmesi gerekir. Diyabet hastalığında; kaşıntı, mantar ve sivilce gibi problemler de görülebildiği için sivilce tedavisine başlamadan önce çeşitli testlerin yapılması, sivilce oluşumuna zemin hazırlayan başka hastalıkların olup olmadığının belirlenmesi açısından önemlidir.
Sivilce oluşumunu arttıran faktörler nelerdir?
Akne oluşumunda sadece tek bir faktör etkili değildir. Bir kaç faktörün bir araya gelmesiyle akne oluşur. Derimizde bizimle birlikte yaşayan p.acnes adlı bakteri çoğalmaya başlayınca, akne de artmaya başlar. Anne ve babada sivilce olması, çocukta da görülebilir. Ayrıca hormonların da sivilce oluşumunda etkisi vardır. Bunların başında böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar gelir. Androjen hormonları ya artmıştır ya da deri, bu hormonlara karşı hassaslaşmıştır.
Güneş ışığı, sivilcenin iyileşmesini kolaylaştırır. Ancak uzun süre güneşte kalmak ciltte oluşabilecek lekeleri arttırır. Ayrıca terlemek, sivilcelerin artmasına neden olur. Sivilceleri kapatmak için, çeşitli kozmetik ürünlerini kullanmak, hastalığın daha da kötüleşmesine yol açar ve sivilce artar. Çünkü deri gözenekleri makyajla tıkanır ve cilt bozulmaya başlar.
Stres ve endişe de akneyi arttırır. Stresli bir dönem genelde öğrenciler için sınav dönemleridir. Bu dönemde sivilceleriniz artar. Ayrıca bu dönemde sivilce ile oynama eğilimi artar. Adet döneminde, hormon miktarı değiştiğinden, akneler çoğalabilir. Ayrıca var olan bir sivilceyi sıkmak, durumu daha da kötüleştirir. Hem cilde zarar verilir hem de sivilcelerin artmasına neden olunur. Sıkıldıktan sonra deride iz kalabilir. Ayrıca iyileşme gecikir.
Kısacası düzenli ve sabırlı bir tedavi uygulanır. Bunun için bir cildiye uzmanına başvurmanız gerekir.